Debuten som kom av sig.

Har precis kommit in från ett träningspass här hemma efter att jag sovit ända sedan jag kom hem ifrån äventyret på Öland. Tyvärr blev det mest äventyrliga att jag fick problem med bilen imorse för någon vallning blev det inte för mig och Gavi. Nej, det här kan helt klart räknas som debuten som kom av sig. Eller ett fiasko beroende på hur hård man vill vara. 
När jag bestämde mig för att debutera kände jag mig inte redo. 

Vi har tex inte tränat fålla alls och inte delning så mycket. Men eftersom jag har en så begåvad hund löste vi de bitarna helt ok när vi var hos Karin för att träna innan SM, så jag började känna att vi skulle ta oss runt en IK1-bana. För alla andra delar kände jag att vi kunde tillräckligt och jag är övertygad om att vi tar oss runt en VP-bana utan problem. Hur mycket svårare kan en IK1 vara? 

  

Jag var inte beredd på det som hände. Banan räknades som en naturbana och hade högt gräs överallt. Inte lika mycket som vi har här hemma i hagen dock. När vi stod och väntade såg Gavi fåren vid utställningen och när det var dags för hans tur tyckte jag att han hade lite koll. Men när jag skickade honom svängde han in vid första grindparet och trodde de var där. Domaren sa att jag kunde prova igen så jag skickade på nytt men Gavi trodde fortfarande att de var där han han vek in första gången. Jag försökte igen innan domaren kom fram och sa att man inte får fler försök. Han sa också att detta var problemet med unga hundar utan erfarenhet. Själv kände jag mig lika frågande som Gavi för om det är något vi inte haft problem med så är det utgångar. Det var bara att åka hem till uppfödaren och invänta en ny dag och ett nytt försök. Det var dessutom skönt att få ett träningspass på kvällen för att höja självförtroendet lite. Min hund kan göra fina utgångar!

På väg mot tävlingen andra dagen upptäckte jag att bilen lät konstigt och att den var svår att styra. När jag närmade mig tävlingsplatsen luktade det dessutom bränt. Konstaterade när jag kom fram att styrservooljan var slut och att lukten kom någonstans från Öland. Bra början på morgonen . . .

Försökte med annan taktik idag genom att stå på ett annat ställe men det som märktes på Gavi var att han inte lade märke till fåren förens de andra ekipagen kommit en bit på hämtet. När vi gick ut till startstolpen kände jag redan där att hans fokus var fel. Han såg verkligen inte fåren och hade inget drag åt någonstans. Det var som att skicka honom ut i ingenmansland trots att jag försökte ge stödkommando. Frågade om jag fick hjälpa honom mer eftersom vi ändå var diskade men trots att vi inte ens använt en minut av vår bantid gör man inte så i vallningen. Andra alternativet var att fråga djurägaren om vi fick prova efter tävlingen men jag blev så besviken att jag grät efter. Bara det är så ovanligt att jag bestämde mig för att åka hem direkt. 

Filmen ovan visar hur det ser ut i vår hage med högt gräs. Gavi har inte haft några problem att gå ut till fåren utan det enda problemet har varit, om de står för nära staketet, att putta in dem bort från staketet. Första hämtet idag här hemma gjorde han dock exakt som på tävlingen. Alla andra gånger helt korrekt. Åt både höger och vänster. Jag har tänkt och funderat hur jag ska få honom att göra rätt nästa gång jag vågar mig ut. För det här var inte roligt. Att vi skulle ha svårt för att hålla oss på linjen, att dela eller fålla in hade jag förväntat mig. Men att stå vid startstolpen och inte få ut hunden som utgångarna kommit gratis med, det knäckte mig lite. Det var inte så vår tävlingskarriär skulle börja. Eftersom Gavi är så lydig hade jag faktiskt förväntat mig betydligt bättre resultat. Jag trodde faktiskt att vi skulle fixa en IK1-bana. Att vi inte ens fick göra något som var i närheten av att valla – det var det jag minst förväntade mig. 
Planen är att tävla om ca 1,5 månader igen. Tills dess hoppas jag att jag kan få möjligheten att träna på flera olika ställen med olika miljöer. De 5 olika vi varit på har tydligen inte varit tillräckligt. Någon som vill ha besök???

 

3 reaktioner på ”Debuten som kom av sig.

  1. Vad tråkigt! Tyvärr finns ju bara en lösning, åka och träna på andra ställen och göra det tävlingslikt. Låt någon annan ställa ut fåren och ta inte ut Gavi förrän fåren är utställda.. Har du förresten nåt ”leta-efter-får” – kommando? Typ ”vart är fåren?” Så att han börjar leta och tänka får på kommando?

    1. Nej, inget sådant kommando. Har inte behövt tänka på utgångarna hittills. Han har det så naturligt men å andra sidan har det alltid varit när han ser dem. Vet inte om det hjälper något att träna i vår djungel då han går på minne. Men helt klart behöver han åka till fler okända ställen och helst lite dolda hämt.

      1. Ja.. Det är ju så svårt med vallningen. Lättare med agility där en bara kan bygga en lämplig kombination och träna. Men med fåren är det så mkt annat som spelar in. Hundens förväntningar och så.. Men ett hitta-fårkommando kan nog vara användbart 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s