Fastnat hos fåren

För tillfället står jag utan agilityplan. Det har jag gjort sedan SM för tre veckor sedan. När man dessutom inte har några tävlingar inplanerade förens i augusti och fåren precis utanför – ja, då är det lätt hänt att man glömmer bort agilityn.
Fåren kom ju hem för fem veckor sedan och den mesta tiden har gått åt till förberedelser inför SM och Kalmar. Därför har vi inte hunnit träna så mycket vallning i vår nya hage förens den senaste veckan. Vi har vissa dagar hunnit med två pass om dagen. Mitt största mål har varit att sätta igång med att träna visselsignaler. Jag kan vissla melodier men när jag står i hagen och ska vissla exakt samma signal flera gånger om – ja då blir det svårare. Men jag känner att om jag inte börjar nu kommer jag aldrig att komma igång. Att variera mellan ligg och gå är Era van vid. Gavi inte lika mycket. Kanske är det därför Era har lättare för att koppla ihop de olika visselsignaler för ligg och gå, även om gå är betydligt svårare än ligg? Gavi får jag nog använda linan till då jag känner att kedjan visselsignal+verbalt kommando inte ger önskvärt resultat. Det är den verbala han går på utan tvekan. Han funderar inte ens över vad visselsignalen kan betyda som Era gör. Förutom visselsignaler så finns det en miljon andra saker som jag vill träna på och därför borde jag börja planera min träning. En lista att bocka av är precis vad jag behöver!
Gavi skulle dock behöva komma iväg för att träna hämt hos andra. För utgångar försöker jag just nu undvika här hemma. Häromdagen ville jag tex prova hans förmåga att hitta fåren och skickade honom på ett vänster där vi tränar 100 meter-hämtet. Fåren stod ute på vallen som ligger till vänster om det området, med taggtråd, buskar och grindar mellan honom och fåren. Han flankar ut som vanligt och där han brukar börja sin utgång efter den korta sidoförflyttningen från mig tittade han in mot hämtområdet och sedan fortsatte han sidoförflyttningen runt den stora busken med stenen, genom grindhålet och följde ytterkanten av vallen i vänsterhållet, tills han kom fram till fåren. De stod för nära staketet för att han kan putta ut dem (vi har tränat dåligt på staketebeteende) så han puttade dem längst med vallen i vänstervarv tills fåren själva bestämde sig för att dra sig mot grindhålet. De är kanske inte direkt smarta, utan mer vanedjur, och drar därför mot grindhålet och följer traktorsvägen hela vägen till nästa grindhål utan att hundarna ens behöver jobba. Väldigt tidsparande när jag förut tog in dem i deras förvaringshage när jag skulle åka och jobba. Gavis förmåga att hitta fåren? Eftersom det var rätt så coolt att han hämtade fåren utan min inblandning ca 200 meter bort (om han tog fåren längs vallen till mig) genom de hinder som fanns ville jag så klart göra om det, och få det förevigat på film. Dessutom ville jag prova att styra honom. Inget av det var någon bra idé. Nu började Gavi tänka och fundera på vad jag menade med mina kommandon. Trots att han gjorde allt så naturligt första gången så hade han svårt att förstå vart jag ville att han skulle ta vägen. Här hemma är det anledningen till att jag tar det lugnt med hämtträningen just nu. Första skicken är oftast helt rätt. De andra går han på minne eller övertänker. När vi gick kursen för Bobby Dalziel så sa han att Gavi var en utgångshund. Problemet med dem är att de lätt blir för vida och därför kan springa bort sig. Jag behöver en bra plan för att träna hämt. På bara ett par dagars träning där både långa och korta hämt har ingått, dolt som synligt, har jag sett tendenser till att vilja vara vid. För vid. Jag behöver fundera lite på detta innan jag börjar träna hämt här hemma igen. Att åka bort och träna hämt där han inte kan gå på minne är den viktigaste biten i hämtträningen just nu. Och att få visselsignaler på kommandona. Dessutom måste jag börja träna staketbeteende, fålla in och ut, delning och att driva med lina utan inblandning från mig och . . . Finns kanske en anledning till att jag just nu fastnat i fårhagen och inte saknar agilityn! 😉
 

Början av hagen.
 

Stenen och busken sdär traktorsvägen böjer sig bakom.
Stenen och den stora busken ligger precis till höger om bilden.
Vallen som är 70×70.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s