Valparna är här!!!

Tidigt den 29 juli födde Min 4 tikar och 2 hanar! Samtidigt som det var lite skrämmande med hinnor, navelsträngar och moderkakor – var det väldigt fascinerande att se dem komma en efter en. Ungefär 4 h höll hon på och värkarbetet noterade jag knappt. Den tredje valpen och tiken föddes med en defekt som heter gomspalt och efter rådfrågning har jag fått veta att det inte är ärftligt, utan bara ett grymt spel av naturen att låta mig se henne födas både med en stubbsvans och utan möjligheten att dia. Det besöket jag fick göra till veterinären önskar jag ingen. Jag tror inte bara det var jag som var extremt blödig efter en lång natt utan det gör nog precis så ont för många uppfödare om man förlorar ett litet liv – hur oplanerad de än må ha varit.

Den här veckan har gått fort men även långsamt då jag jobbat ett par längre pass och inte kunnat vara så mycket med valparna. Mitt i allt förvånas jag över hur vältajmat allt varit så att denna lilla miss i kalkylen hände lagom tills jag fått hit mamma som inneboende. Hade jag inte haft henne hade valparna inte fått komma till världen – och när jag tittar ner i valplådan på dessa helt bedårande valpar är jag ändå så tacksam över valet jag gjorde. Tänk om jag gått miste om detta???

Fröken Min växer in i mammarollen och hon sköter städningen av valparna så väl att jag inte behövt göra rent än. Om ca 1 vecka klarar de dock av att göra ifrån sig utan hennes hjälp så då får jag nog mer att göra. Dagarna innan och efter födseln åt den annars så glupska fröken nästan inget men nu tycks valparnas diande ha fått fart på hennes ämnesomsättning så istället är hon nästan konstant hungrig! Men det betyder även att valparna växer och frodas!

Än så länge är bara en hane tingad men jag har ju inte annonserat att det finns valpar att köpa någonstans utan bara skrivit i bloggen och på min FB. Och de flesta av mina vänner och bekanta har redan ett 20-tal hundar! Har lite svårt att bestämma mig för när och vart det bästa stället är med tanke på den något annorlunda situationen.

Jag tror ju att valparna kommer att bli riktigt fina i fårhagen och därför vill jag behålla en tik. Men jag kan inte bestämma mig för om jag ska behålla den hemma ett tag och sedan leta fodervärd eller placera ut på en gång. I vilket fall är det till någon som vill valla jag vill placera tiken hos. Inte nödvändigtvis bara vallning eftersom jag själv sysslar med både vallning och agility men beroende på uppföljningen av valparna kan det bli aktuellt att fortsätta linjen och då krävs ett VP. Den andra hanen och de två tikarna som letar egna hem kommer jag att bli nöjd med att bara hitta bra aktiva hem till. Någon som vill ge dem kärlek i överflöd och som förstår vad en border collie är. Och om de blir något som sina föräldrar kommer de att behöva mycket träning i någon form för att vara lyckliga. För även om de överlever mina perioder av noll träningslust eller tidbrist så är de båda allra lyckligast om de får jobba. Tre sådana personer kan ju inte vara omöjligt att hitta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s