AZLAN

HTM1 HICKSON
AZLAN ALZAGAR

Född: 040303
Färg: Svart och röd
Storlek: ca 50 cm, 15.4 kg
Mor: Pinbas Ona Onyxa
Far: Xitamiz Goliat Mailo
Hälsa: Ögon u.a. -08, HD A, Dilutegen DD
MH: Känd mental status
Övrigt: har 3 kullar, kastrat -09
Agility: Hoppklass 3
Agilityklass 3
Freestyle: HTM-diplom 1

Tävlade i laget Gubbröra.

 IMG_7012
Min allra första egna hund. Det är Azlan det. Efter mycket sökande efter rätt ras hamnade jag på en sida om dvärgpinschrar, men även om de är vackra, alldeles för små. På länksidan fanns en adress till den något större modellen – dåvarande mellanpinschern. Det krävdes bara ett klick, sedan var jag fast! På dataskärmen syndes ett kort på en black&tan pinscherhane som jag idag inte minns namnet på. Under bilden fanns en beskrivande text om rasen där det framkom att pinschern har ungefär samma personlighet som jag – självständig, påhittig, reserverad mot främlingar och tillgivna nära och kära. Kommer överens med de flesta hundar och startar sällan bråk, en stolt varelse som inte accepterar hård och orättvis behandling. Sådan matte, sådan hund? Med lite hjälp hittade jag till Joanna på Hickson kennel och docksöta Ona (Pinbas Ona Onyxa), planerad mamma till min första egna hund. Sedan var det en lång väntan . . .

Azlan har verkligen lärt mig mycket. Tack vare att han är en pinscher! Redan innan jag hämtade Azlan hade jag läst mängder av hundböcker som framför allt handlade om positiva metoder, att träna hunden genom operant inlärning. Vi gick valpkurs och använde oss av lock och pock-metoden som gav oss en riktigt god grundkontakt men när tonåren började fungerade det inte längre. Desto mer jag lockade, desto mindre lyssnade Azlan. Det var då jag började läsa mer om klickerträning och inhandlade böcker där man tränade hunden genom enbart denna metod. När jag slutade att locka och koncentrera mig på att belöna när han gjorde rätt istället började Azlan öppna öronen igen. Nu för tiden lyssnar han ganska bra nästan hela tiden!

Önskar man en värmedyna kan man använda Azlan. Där du är, där är han. Bredvid dig i soffan, i fåtöljen, i sängen eller i knät. Eftersom jag och Azlans husse separerade när han var 8 månader har vi ett starkt band som visat sig vid flera tillfällen. Kan säga att jag aldrig behöver vara rädd för att gå promenad i mörkret . . . Det finns både positiva och negativa aspekter på ett starkt band mellan hund och ägare. Vi har t. ex. fått jobba på att få honom att acceptera att någon annan håller i kopplet. Särskilt när jag närvarar. Det starkaste minnet jag har av detta är från vår valpkurs när kursledaren skulle visa hur man kunde träna något och jag bad honom att testa Azlan. Att gå bort ifrån mig fungerade men så fort de stannade till insåg Azlan att det inte var jag som höll kopplet. Varav han vänder sig, får syn på mig och slänger sig fram i kopplet. Kursledaren släpper kopplet och skrutthunden på 5 månader tar sats och slänger sig rakt upp i min famn! Ja, Azlan är en riktig morsgris.

Nu för tiden, vid 14-års ålder, är Azlan ganska lätt att ha att göra med då han sover mest hela dagarna. Han hör inte som han brukade och han ser lite sämre. Jag känner i magen att det här antagligen blir hans sista år även om han stundtals upplevs väldigt pigg för sin ålder. Vi försöker att underlätta för honom så mycket vi kan och han lämnas hemma i större utsträckning när jag åker iväg med de andra. Men han vill allra helst vara med mig hela tiden. Jag önskar så att jag kunde uppfylla hans önskan.