ERA

GK VALLH PR
SE AgCh
SE Ag(hopp)Ch
SHEEPCHASER´S ERA

Född: 091018
Färg: Trefärgad
Storlek: ca 53 cm, ca 20 kg
Mor: Sheepchaser´s Aimee
Far: Taddymoor Joe
Hälsa: Ögon u.a. 12 veckor, HD D, Dubbelsidig keratit
MH: Känd mental status
Vallning: Godkänt VP
Agility: SM-brons 2018, Landslaget 2018 till EO

Tävlas och tränas sedan sept. 2018 av Hannah Uhlan, både i Dream Team och individuellt.

 

maj-2017-012.jpg
Efter ett mycket tungt år bestämde jag för att skaffa mig den där hunden som skulle ta mig så mycket längre än Azlan haft kapacitet till att göra. Valet av rasen border collie kändes självklar och efter lite letande hittade jag kenneln Sheepchaser´s i Blekinge. Egentligen var jag ute efter en tik men då det enbart föddes en tik i kullen men däremot 6 hanar kändes det viktigare att få en träningskamrat än att fixera sig vid könet. Redan vid första besöket charmades jag av killen med mest vitt i huvudet. Och jag är väldigt tacksam över att det blev just han som fick följa med mig hem vid 8 veckors ålder!

Efter att ha haft två pinschrar var det ganska lyxigt att ha en Era som valp. Man förgyller självklart valptiden när den passerat och kan ses tillbaka på, men Era har verkligen varit följsam och lugn under hela uppväxttiden. En liten tjuren Ferdinand som fått följa med på agilitytävlingar och andra sociala aktiviteter nästan på en gång. Allt för att förbereda honom för framtiden. En framtid som främst tänktes ägnas åt agility, tävlingsgrenen som border collies tycks ha en naturlig fallenhet för. Eller i alla fall en kroppskonstruktion som gör dem både snabba och smidiga, vilket nästan är grundkraven för att lyckas i den hårda konkurrensen som existerar i dagens agility. Smarta och arbetsvilliga som border collies är var Era en dröm att träna för en träningsnarkoman!

Era är nog den gosigaste hunden jag känt. Nästan varje morgon ska börja med en mycket lång kelstund och sedan följer nästan hela dagen i samma anda. På alla han träffar kör han in huvudet i grenen på dem för att be om lite god och kärlek. Era är väldigt miljösäker och finner sig i alla möjliga konstiga situationer man utsätter honom för men han har en stor nackdel och det är att han är skotträdd. Aldrig så känslig att man inte kan valla eller köra agility om det skjuts men tiden runt nyår är riktigt jobbig.

Vallningen blev ett nytt inslag i mitt liv sedan Era flyttade in hos oss. Och jag är så tacksam för det! Att göra något som hunden är född till är näst intill magiskt. Förutom att njuta av min hunds naturliga förmågor i fårhagen trivs jag med dessa ulltussar och allt de för med sig. Att träna upp sin första vallhund har varit så otroligt rolig tack vare att Era är den lätta hunden han är. Kommentarerna vi fick när vi gjorde vårt VP var ”väl utfört arbete, begåvad hund. Bra samarbete, lydig. Väl förd.” Tyvärr väljer han alltid att balansera hem djuren om jag korrigerar honom vilket gjorde att en tävlingskarriär kändes svår att genomföra. Däremot är Era en utmärkt arbetskamrat och får jobbet gjort och det är ändå det främsta ändamålet vi har med våra vallhundar. Vi hinner ändå inte med att tävla två grenar!