MIN

ROUND ROBIN
ONLY MINE

Kallas: Min
Född: 151016
Färg: Trefärgad
Storlek: ca 52, ca 18 kg
Mor: Round Robin Gipsy
Far: Pioneer Pip vom Dänischen Wohld
Hälsa: HD C, armbågar UA,
Ögonlyst juli -18 UA
CEA och IGS – fri genom föräldrar
Vallning: VP-redo
Agility: Agility 2 och Hopp 3

Tävlar i laget Swish

Hon var inte planerad. Tiken som numera tar sådan stor plats i vårt liv. Jag hade börjat fundera på om det var dags att skaffa valp relativt snart för att få en bra övergång mellan en Era som kanske inte håller så länge till och en ny klass 3-hund. Det tar ett tag innan man kan ersätta en Era. Och tanken var självklart att det skulle bli en hane till. Den nionde i turordningen. Men då jag hade sneglat på en belgisk kennel vid namn Round Robin ett bra tag, och kombinationen som jag inte ville missa dök upp, kunde jag bara skicka iväg ett mail och börja hålla tummarna. Och när jag hade könummer 5 på en tik som tidigare hade haft 3 kullar med bara 4 valpar – och det blir en femte valp av könet tik – ja då kunde jag inget annat än inse att hon var min!

Min skiljer sig från de andra border collies jag har haft. Första tiden kändes det markant. Hon tyckte varken godis eller leksak var någon vidare belöning. Och till skillnad från killarna som vänder ut och in på sig själva för att göra matte till lags gjorde fröken Min lite som hon själv ville. Som att smita ut över, eller under, staketet för att ta sig ut till fåren. Hon lärde sig fort att hoppa över kompostgallren som skiljer av det mesta här hemma. Som till exempel katternas mat och låda. Inga nej i världen tycks förklara att det är så fel att ta sig över när man vill. Och i träningen lyckades jag inte motivera henne. Med andra ord har Min fått vara lite vind för våg under nästan hela valptiden och det är inte konstigt att hon kallas för pinscher collien när hon dessutom är väldigt egensinnig!

Till skillnad från de svans- och kroppsviftande hundarna som gör allt till max här hemma och som tog över mitt hjärta på en gång, har Min istället gradvis smugit sig in med hennes mer stillsamma men burdusa sätt. Hon älskar att vara nära och att pussas. Dock inte hon! Det är jag som ska pussa och kela med henne. Medans allt hon gör är att komma nära och slå med tassen om man slutar pussas innan hon vill! Och det var när jag blandade pussar med burdusa lekar som kampleken med mig började likna kampen hon hade med Gavi. Numera har jag fått ytterligare en hund som kommer och lägger leksaker i händerna på mig och alltid vill leka! Hon lär mig att ha tålamod i inlärningen då hon gör allt i sin egen takt. Men hon förvånar mig ständigt! Bara för att det inte går i den farten som jag blivit van vid, och inlärningskurvan inte ser ut som det gjort för de andra, händer det så mycket mer i hennes huvud än vad jag tror! I dagslägen är hon en av de roligaste hundarna att träna för hon har utvecklats till att bli den allra trevligaste träningskamraten! Fortfarande inte på max men tillräckligt för att konkurrera i klass 3.

Vi har knappt vallat något eftersom jag gjorde mig av med fåren när hon bara var valp. Men vi har ändå lyckats träna så att hon snart är redo för ett VP. Det jag sett hittills är att drivandet inte är några problem för Min och att hon inte har några problem med att släppa andra gruppen får vid delning. Flankerna är väl hennes svaghet men jag vet inte om det är för att den senaste hunden jag tränade är Gavi som är väldigt vid istället. Något nytt för mig är att hon har ett bra förutseende men jag vet inte ännu inte hur det kommer att utvecklas och hur jag ska dra fördel av det i vår träning. Och om allt vill sig väl kommer jag nog även låta henne få gå på nötter då även hon visade intresse för det när vi bodde i Högalid.

Vi hade kanske en liten mer krokig start Min och jag men åh – vad jag älskar henne! Vi kommer att fortsätta att ha roligt tillsammans i vardag som träning nu när hennes vilja nästan är samma som min! Knasigaste, stökigaste fröken som nästan alltid ler här hemma.