Min

ROUND ROBIN ONLY MINE


Kallas: Min
Född: 151016
Färg: Trefärgad
Storlek: ca 52, ca 17 kg
Mor: Round Robin Gipsy
Far: Pioneer Pip vom Dänischen Wohld
Hälsa: Ögon CEA – fri genom föräldrar
Vallning:
Agility:


Hon var inte planerad. Tiken som numera tar sådan stor plats i vårt liv. Jag hade börjat fundera på om det var dags att skaffa valp relativt snart för att få en bra övergång mellan en Era som kanske inte håller så länge till och en ny klass 3-hund. Det tar ett tag innan man kan ersätta en Era. Och tanken var självklart att det skulle bli en hane till. Den nionde i turordningen. Men då jag hade sneglat på en belgisk kennel vid namn Round Robin ett bra tag, och kombinationen som jag inte ville missa dök upp, kunde jag bara skicka iväg ett mail och börja hålla tummarna. Och när jag hade könummer 5 på en tik som tidigare hade haft 3 kullar med bara 4 valpar – och det blir en femte valp av könet tik – ja då kunde jag inget annat än inse att hon var min!

Min skiljer sig från de andra border collies jag har haft. Första tiden kändes det markant. Hon tyckte varken godis eller leksak var någon vidare belöning. Och till skillnad från killarna som vänder ut och in på sig själva för att göra matte till lags gjorde fröken Min lite som hon själv ville. Som att smita ut över, eller under, staketet för att ta sig ut till fåren. Hon lärde sig fort att hoppa över kompostgallren som skiljer av det mesta här hemma. Som till exempel katternas mat och låda. Inga nej i världen tycks förklara att det är så fel att ta sig över när man vill. Och i träningen lyckades jag inte motivera henne. Med andra ord har Min fått vara lite vind för våg under nästan hela valptiden och det är inte konstigt att hon kallas för pinscher collien!

Till skillnad från de svans- och kroppsviftande hundarna som gör allt till max här hemma och som tog över mitt hjärta på en gång, har Min istället gradvis smugit sig in med hennes mer stillsamma men burdusa sätt. Hon älskar att vara nära och att pussas. Dock inte hon! Det är jag som ska pussa och kela med henne. Medans allt hon gör är att komma nära och slå med tassen om man slutar pussas innan hon vill! Och det var när jag blandade pussar med burdusa lekar som kampleken med mig började likna kampen hon hade med Gavi. Numera har jag fått ytterligare en hund som kommer och lägger leksaker i händerna på mig! Det är fortfarande svårt att motivera Min med godis trots att hon är så matglad som hon är men även det har blivit bättre. Tack vare att kampleken har blivit användbart har träningen sakta kommit igång, vardagslydnad som agility. Hon lär mig att ha tålamod i inlärningen då hon gör allt i sin egen takt. Men hon förvånar mig ständigt! Bara för att det inte går i den farten som jag är van vid, och inlärningskurvan inte ser ut som det gjort för de andra, händer det så mycket mer i hennes huvud än vad jag tror! Dock ger hon än så länge enbart sitt allra yttersta i fårhagen . . .

I skrivande stund, på Mins 1-årsdag, börjar jag se hur fröken kommer att bli när hon blir vuxen. Och jag kan inte vara något annat än nöjd med mitt beslut att importera en tik. Hon kommer att utvecklas till en trevlig orädd hund och bli en rolig träningskamrat. Jag ser fram emot hennes fortsatta utveckling!!!

Annonser