Nifesoj

1915279_235965705808_4294703_nDen som står bakom denna sida är jag, Josefin Mälman. En stadstös av den fina årgången -78. Trots att jag är uppvuxen i en av Sveriges största städer fick jag även erfarenhet av att leva på landet med hästar, hundar, katter och en gris då jag och mina bröder spenderade en hel del tid hos en stödfamilj. Tänk er vilken lyx det var att få spendera sommarloven med att rida så mycket man ville! Dock var jag inte så förtjust i morgonutfodringen. Resten av tiden som jag inte var på landet, vilket var en hel del då jag bodde i stan, önskade jag att jag var på landet. Har alltid trivts bäst med att ha naturen nära och jag tjatade mycket hemma om att få flytta till landet.

Som tonåring tävlade mitt hästintresse med tävlingsmänniskan i mig som älskar lagsporter. Jag var målvakt i handboll under högstadiet och under gymnasietiden även i innebandy på hög nivå med matcher nästan varje helg och träning flera gånger i veckan.

1395817_10152043717125809_214271013_n

1999 passade jag på att rymma från Sverige då jag varken hittade något jag ville studera eller jobba med. Jag hamnade hos en familj med två barn i en liten stad utanför London och där stannade jag i 9 månader. På dagarna såg jag till att pyssla med hemmet och barnen för att på kvällen jobba i en större typ av Pressbyråbutik inne i samhället. Hade det inte varit betydligt dyrare att bo i Storbritannien än det är i Sverige hade jag nog varit kvar där än. Tur i oturen får man väl säga . . .

Väl hemma i Sverige igen funderade jag ytterligare på vad jag ville göra här i livet. Eftersom jag fortfarande inte hittade något svar besökte jag 2001 Tampa Bay-området i Florida, USA, för att bli en del av en svensk-amerikansk familj. Där bodde jag mer på landet än i stan och då familjen bestod av 4 barn, 4 hundar och 4 hästar, vaknade återigen lusten att bo på landet. Nu började också mitt biintresse för hundar att överta rollen från mitt hästintresse. Familjens 4 hundar blev en viktig del i min vardag och önskan att ha en egen hund i vuxen ålder började kännas riktigt viktig. En som inte var en del av hela familjen utan en som var min helt och hållet.

1923853_42956360808_2497_n

Ett par år efter hemkomsten från Florida fick jag tjänst på Ica Maxi Stormarknad i Linköping och inom ett år tog min första egna hund klivet in i mitt liv – pinschern Azlan. Och sedan dess har inget varit sig likt! Jag har hunnit med att gå olika kurser för hundklubbar och hos privata tränare, suttit i styrelser, hjälpt till med klubbtidningar, funktionärsarbete m.m. Intresset för hundars beteende och träningen av dem, har lett till att jag utbildat mig som instruktör genom en då IMMI-ansluten utbildare (Hundiq) och gått KlickerTränarkursen genom Canis Hundskola. Men det var inte förens 2009 som jag kände att jag började hitta hem. Det året började jag satsa på agilityn genom att gå kurser, och då främst för Sveriges agilitydrottning – Jenny Damm. Sedan dess har kurserna avlöst varandra och jag har haft turen att gå kurs två gånger för 4-faldige världsmästaren i large – Lisa Frick och även Silas Boogk.

IMG_4798

När jag 2009 blev tvungen att ta beslutet att ta bort min yngre pinscher Coyak, bestämde jag mig för att göra ett rasbyte så att jag skulle kunna satsa ännu mer på agilityn. Valet föll på en border collie vid namn Era. Eftersom rasen är en vallande arbetshund blev det naturligt för mig att prova att valla. Jag har verkligen haft tur som hamnade hos rätt tränare på en gång tack vare att Eras pappa Taddymoor Joe ägs av en vallningsguru – Karin Söderberg. Det var tack vare Karins pedagogiska utlärning av konsten att valla som jag lyckades träna Era till att göra ett godkänt vallhundsprov. Och det är tack vare hennes kunskaper som vallningen inte känns alldeles för svårt för mig, vilket gör att jag faktiskt kan gå in i fårhagen och njuta av vad jag och hundarna gör där inne tillsammans. Deras gener och min träning. När allt flyter mellan förare, hund och får – finns det något vackrare?

IMG_4201

I januari 2013 tog jag äntligen steget att förflytta mig från staden ut till landet, närmare bestämt till Broby strax utanför Österbymo i Östergötland. Med 10 mil till Linköping innebar denna flytt även ett jobbyte och först blev det 1 år på Coop Konsum i Österbymo men sedan hamnade jag på Willys i Eksjö istället. Flytten innebar även att jag byggt ihop en egen agilitybana ihop med mammas man Bosse. Balansen och A-hindret är jag väldigt nöjd med! Har även haft tillgång till får precis utanför dörren men tyvärr lite för dåligt med yta för att kunna utveckla vallningen åt det håll som jag vill. I skrivande stund, okt -16, så är ytterligare en flytt inplanerad och det upp till Örebro-trakten. Därför har vi varit utan får sedan i våras och vallningen är djupt saknad i detta hushåll men jag hoppas att 2017 kommer att innebära många förändringar av det positiva slaget.

10982819_10153671503875809_1775681658295289517_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s