Vallning

cropped-img_34492.jpg

Fårvallning är inte längre något nytt för mig men jag har fortfarande mycket att lära. Och förhoppningsvis kan denna sida hjälpa någon som är lika grön som jag en gång var. För som vetgirig försöker jag ständigt förkovra mig inom de ämnen som jag brinner för. Tyvärr har Internet varit sorgligt fattig på information om fårvallning även om jag fortfarande letar efter intressanta sidor på nätet. Jag går också kurser och införskaffar ämnesböcker. Räkna med att denna text kommer att uppdateras i den takt jag lär mig något nytt eller lär mig att det jag läst och hört tidigare är felaktigt!

Hittade en intressant artikel om operant betingning för vallhundar där man gick igenom de medfödda egenskaperna som bör finnas hos en vallhund. Kan vara bra att ha koll på så här följer en lista:

 1. Att hunden vill samla flocken.
 2. Att hunden vill till ”andra sidan flocken” för att stoppa. Dvs. dit huvudena pekar. Man kan även säga att hunden förflyttar sig till djurens flödesriktning och stannar där, eller att hunden ”ligger i draget”.
 3. Hunden skall ha förutseende. Med andra ord ska hunden känna, oavsett om djuren är stilla eller inte, åt vilket håll de tänker ge sig iväg om hot uppenbarar sig.
 4. Hunden skall känna av den individuella balanspunkten. Enklare beskrivet var den skall förhålla sig till fåret för att denna ska gå iväg åt ena eller andra hållet.
 5. Hunden skall själv känna av vad som är lagom avstånd till flocken utan att skrämma den.

 

 

Det viktigaste i vallningen handlar om balanspunkten. Det finns flera olika balanspunkter. Om man har två flockar som man får vid en delning så gäller det att hunden kan hitta balanspunkten mellan dessa två flockar. Dvs. den punkt som hindrar dem från att bli en flock. Vid en fråndrivning, dvs att hund och får är framför föraren, är det fåren som är balanspunkten och vid en drivning, dvs att fåren och hunden är på väg till föraren, är det föraren som är balanspunkten. Fårens balanspunkten sitter i skulderhöjd och kan påverkas från sidan, ovan-, under-, fram- och bakifrån.

Olika begrepp

Drivning – när fåren är mellan hund och förare med riktning mot föraren.
Hämt – utgång till fåren, upptaget och drivning till föraren. Hunden ”hämtar” fåren till föraren.
Utgång – vägen från föraren till fårens balanspunkt när de står med riktning mot föraren
Upptag – första kontakten mellan får och hund efter utgången i hämtet.
Fråndrivning/Fösning – när hunden driver fåren bort ifrån föraren.
Flankering – ska vara runda och jämna runt fåren utan tryck.
Delning – när man delar på flocken. Oftast genom att föraren skapar en lucka mellan fåren som man gör en inkallning in till.
Singling – när man utskiljer ett får ifrån resten av flocken.
Ur balans – när balanspunkten är föraren (dvs fåren är mellan hund och förare) och man vill att hunden ska jobba bort ifrån balanspunkten.
Cross – är ett tävlingsbegrepp. Det är mellan grind 1 och 2 på drivningen. Först tar hunden fåren till dig, sen fråndriver den till första grinden. Sen driver den över ”crossen” till nästa grind och då har alltså får och hund sidan mot domaren (och föraren om man står kvar vid stolpen).

När jag googlat runt lite hittade jag en sida som tar upp förhållandet förare-får och hund-får. Andra termer som används är brittisk vallning men jag anser att artikeln handlar om hur man slipper få söndervallade får. Något som är bra för mig att veta när man står i startgropen med oinvallade får.

Ytterligare en länk som kan vara av intresse är border collie-sidan.

 

 

2 reaktioner på ”Vallning

 1. Hedvig

  Ur balans är när du vill styra åt det håll som får hunden FRÅN kl 12. Om du står på ena sidan av flocken och hunden på den andra och ni är i balans och du ger vilket flankkommando som som helst så styr du ur balans. Det är svårare för hunden att gå FRÅN balanspunkten än MOT den, förutsatt att den förstår balans då..

  Cross är ett tävlingsbegrepp, det är mellan grind 1 och 2 på drivningen. Först tar hunden fåren till dig, sen fråndriver den till första grinden. Sen driver den över ”crossen” till nästa grind och då har alltså får och hund sidan mot domaren (och föraren om man står kvar vid stolpen).

  Blev det något klarare? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s