Valpar

KENNELPLANER

Av Azlans uppfödare Joanna Måård fick jag en bra grund i mycket som hör till uppfödning och hur man ska tänka för att ta fram bra hundar. Jag gjorde det som behövdes med Azlan när det kommer till meritering så han har hela 3 kullar efter sig. I år har han till och med fått fina barnbarnsbarn på kenneln Lilla Pirön. Eftersom att ha haft tankar om kennel tillsammans med en av mina vänner innan jag skaffade Era låg det aldrig långt borta när jag sedan bytte ras till border collie. Även om jag inte är känd i vallningsvärlden så tvekade jag inte över att se mig som border collie-uppfödare någon gång i framtiden. Alla börjar någonstans och mitt mål har alltid varit att ha egna får för att utvecklas inom vallningen. Idag känner jag kanske inte lika stort behov av egna får men i alla fall möjligheten att få jobba med mina vallhundar med det de är födda till.

Tyvärr visade sig Era ha både HD D och dubbelsidig keratit i en annars helt perfekt kull och då hjälper det inte att vara nästan perfekt i allt annat. När jag sedan tackade ja till Gavi så hade jag faktiskt en annan kull under uppsikt och jag hade anmält mitt intresse dit. Istället hamnade en av de godingarna hos bästa Emma – nämligen Hejja, och tankarna på en framtida kennel slog nu ut i full blom. Det har gått 5 år sedan dess och jag har följt både Sheepchaser´s G-kull och Windann’s I-kull i flera år och jag har bara varit så säker på att den här kombinationen måste jag ha! Jag köpte dessutom in Min från Belgien för att jag blev kär i de hundarna jag undersökte från kennel Round Robin och planerna har alltid varit att ta en kull på henne. I vallningen uppfyller hon alla mina förväntningar men eftersom hon fick C på sina höfter orkade jag inte röntga om (trots att det varit lockande då de hade problem med att få henne att ligga bra). Hennes drag av pinscher och att jag inte vet tillräckligt om hennes kullsyskon har gjort att jag hållit fast i mitt beslut att inte ta valpar på henne trots det jag ser i fårhagen. Men nu tog hon saken i egna händer! Istället för att få starta upp kennel på det sätt som jag ville, och planerat i 5 år, gör vi allt i lite annan ordning. Mellan två helt oväntade föräldrar. Har jag sagt att fröken Min har en mycket stark egen vilja???

Kennelnamnen som jag har som förslag kommer att registreras efter valparna men i framtiden innebär det att det kommer att finnas ett kennelprefix. Min tanke med att starta kennel är att först och främst kunna ta valpar på föräldrar som jag har god koll på och bara göra kombinationer som jag själv vill behålla. Hemma eller på foder. Det gör ändå att jag inte kan ta kullar allt för ofta. Men vem vet – just nu lutar det helt plötsligt åt fler kullar än jag tänkt redan det första året!

Vad är då min idealbild av border collien? Och den typen av hundar som jag vill föda upp? Jag vill ha orädda, framåt och sociala hundar som är så öppna i huvudet i fårhagen att även nybörjare kan lyckas. Precis som mina två första varit. Om jag inte hade haft mjuka Era och välvilliga Gavi hade jag aldrig kommit så långt i min förståelse för vallning att jag lyckats gå två VP med poängen 87 och 93 eller vågat sikta på ett 1:a pris någon gång i framtiden när vi kommer att tävla IK1 då jag har fått bättre förståelse för linjer och mer koll på mitt höger och vänster än mitt första försök. De ska också klara av vardagens utmaningar utan att börja stressa för att de inte fått valla på ett par dagar. Med rätt aktivering ska en border collie kunna klara sig utan att någonsin valla även om jag själv uppskattar att mina hundar får göra det som de är skapade för och det som jag, näst efter agilityn, tycker är det roligaste som finns. En bra arbetskamrat i fårhagen är även en bra träningskamrat och ett gott sällskap på alla aktiviteter man som hundägare kan tänkas vilja göra. Jag vill föda upp border collies som gör att ägarna aldrig vill byta ras. Precis som mig!

Intresserad av valp?
Kontakta mig på josefinnifesoj@hotmail.com PM på Facebook eller ring 070-8965676 så svarar jag på alla frågor jag kan!

Valpar kommer att:

  • SKK-registreras
  • chipmärkas, avmaskas, ögonlysas och besiktas innan leverans
  • SKK:s köpeavtal
  • växa upp i familjen med dagliga störningar
  • vistas i egen valphage på gården med roliga valpsäkra föremål för berikning
  • 1000 kr tillbaka vid HD-röntgen