MIN x GAVI

Den 29 juli föddes 4 tikar och 2 hanar!
Valparna kommer att vara leveransklara 23 september.
Bilder längre ner!

IMG_2466 IMG_4204

ROUND ROBIN ONLY MINE

SE AgCh, SE Ag(hopp)Ch,

GK VALLH PR SHEEPCHASER’S GAVI

Reg: REGV1799/2016 (LOSH och ISDS)
Född: 2015-10-16
HD: C
Ögon: UA (den 13 juli -18)
Hälsa: CEA och IGS – fri genom föräldrar
Reg: REGV1169/2013
Född: 2013-02-10
HD: A
Ögon: UA (den 13 juli -18)
Hälsa: CEA-bärare
Fader: Pioneer-Pip Vom Dänischen Wohld BE/RSH9122977
Moder: Round Robin Gipsy LOSH1018994
Fader: Jack (Eva Eriksson) V1328/2012
Moder: Skogsvallarens Quennie V1354/2009

OM KOMBINATIONEN:
Även om jag inte planerat denna kull så börjar jag nu känna, efter första ångesten lagt sig, att det kunde inte ha blivit en bättre oplanerad kombination!

VALLNINGEN:
Bådas styrka är drivandet. Gavi som har kommit längre i sin träning är egentligen den perfekta tävlingshunden då han går kors och tvärs med fåren utan en tanke på var jag är och Min har inga problem med att få fåren dit jag vill. Båda har dessutom visat intresse för nötter då jag hade mina får vid en kohage och Gavi fick flytta på de oinvallade nötterna när de råkat hamna på villovägar. Gavi älskar att dela och Mins få försök på delning har visat att hon inte har några som helst problem med att fokusera på rätt grupp vid delning eller att hitta balansen mellan de två grupperna. Gavis flanker har jag knappt vågat träna och jag tillåter till och med slarv då han annars släpper lite väl mycket om jag säger till. Utgångar har aldrig varit något problem för oss. Gällande Gavi är det egentligen bara jag som är den felande länken i allt vi gör i vallningen och därför stor sorg att jag inte kunnat visa upp honom mer när även hans syskon visat sig fina i fårhagen. Min jobbar fortfarande en del med flankerna men hennes djurkänsla är riktigt bra och därför lite mindre öppen i huvudet än vad Gavi är som verkligen gör allt jag ber honom om. Även när jag har fel! Däremot kan han vara olydig när han vet vad som ska göras även om det är riktigt sällan.

HÄLSA:
Även om målet för alla uppfödare säkerligen är att använda sig av hundar med A- eller B-höfter är det idag tillåtet att registrera border collie-valpar så länge föräldrarna har officiell höftledsstatus. När jag väntade på min tur att ögonlysa läste jag en artikel att en hund med C-höfter kan ge bättre genetisk anlag för att få A- eller B-höfter än vissa hundar med B-höfter. I kombination med Gavi och hans kullstatistik och den information jag fått tag i från Mins linjer (släktingar och släktingars avkommor) gör att jag har stor förhoppning på att deras valpar kommer att få höfter som klarar av intensivt arbete i många år oavsett bokstav. Men någon garanti finns tyvärr aldrig oavsett om man parar två med A eller B. Det finns många olika skolor och åsikter om höfter men eftersom jag själv har en med D och C bland de A- och B-höftade som växt upp hos mig, så är jag själv tudelad. Däremot är jag övertygad om att det viktigaste är att hålla både valp och vuxen hund aktiva för att bygga bra muskulatur. Om dock i lagom dos med valp.

Eftersom jag är mån om att göra uppföljning av kullen kommer alla valpköpare att få bidrag för att göra en HD-röntgen.

REGISTRERING:
Eftersom den här kullen blev en oplanerad kull har Min inte hunnit göra sitt VP vilket är ett av kraven för att få registrera border collie-valpar. Jag har kollat både med SVAK och SKK vad jag kan göra för att få valparna registrerade som border collies. Svaret var att jag kan registrera kullen efter Min har gjort sitt VP. Man har 5 månader på sig efter kullen är född utan att ansöka om tillstånd men om jag inte lyckas få tag i ett VP inom den tidsaspekten (vallningsäsongen är ju nästan slut när hon får börja tävla igen och just nu finns det inte ett VP som passar en eventuellt slutkörd moder) går det fortfarande att efterregistrera. Det är bara olika avdelningar som har hand om ärendet beroende på hur lång tid det tar. Men jag hoppas att vi kan övertala någon klubb att ordna ett VP i slutet av oktober! Det innebär att när köpavtalet skrivs så måste det noteras att stamtavlor skickas till valpköparna när kullen är registrerad. Och förhoppningsvis hinner kennelnamnet att bli godkänt innan dess så att även prefixet kommer med!

ÖVRIGT:
Både Gavi och Min är totalt orädda vare sig det gäller ljud, underlag, kasta sig ut i det okända eller oväntade händelser. De är också helt stressfria, vilket gör det underbart på agilitytävlingar, och har perfekta av- och påknappar nu när de är vuxna. De klättrar inte på väggarna av att inte träna under längre perioder som det kan bli när denna matte har fullt upp med jobb av något slag. Gavi hade bra stadga inbyggd redan som 4 månaders valp medan jag har fått jobba en del med Min när jag tränar de andra. Min var aningens påhittig och egensinnig som som valp (ja, nu med) och lyckades ta sig över, under och mellan alla hinder på väg till fåren redan när hon kom till Sverige vid 16 veckor medan Gavi alltid velat göra rätt och slår knut på sig för att vara till lags utan att för den delen vara vek. Även om Min hade det aningens jobbigt att bara socialiseras på agilitytävlingar i början så är det inte något som märks idag. Hennes förväntan är alltid på leksaken och roligheterna som hon numera vet att vi kommer att göra när vi kommer fram! I vår flock, även med Era som kommer och går lite, fungerar hundarna så klart bäst och även vårt nytillskott Frasse (mammas 10 månaders pudel) börjar hitta sin plats i flocken utan större problem. Jag tvekar inte heller över att skicka med dem hem till andra hundvänner eller att ta hem andra hundar för tillfällig passning.

Med tanke på att Min är en stor tik misstänker jag att ingen av valparna kommer att mätas in till L om man vill tävla agility. Det är XL som gäller på både tik och hanar! Och det kommer bara bli trefärgade valpar då både Min och Gavi är det. Sedan får vi se hur mycket av Mins sprakande färger slår igenom.

Bilder från dygn 5.

Bilder 4 veckor: